Harmattan - den torra årstiden

Fredag den 10 februari.

Det finns två huvudårstider i Ghana – den torra och den våta. Den torra perioden kallas Harmattan och börjar i slutet av november och varar till i mitten av mars ca. Man har också en ”miniharmattan” som räcker från mars till någon gång i maj. Då är det som varmast i landet. Sedan infinner sig den våta perioden. Från maj till juli regnar det mycket och det är inte så varmt. Detta pga regnet. Så är det en ”liten” regnperiod från augusti till i slutet av november. Och då är cirkeln sluten. Under den torra perioden är det varmt på dagarna och kan vara riktigt kyligt på nätterna. Bra för mig men de som infödda här de fryser. På nätter och morgnar.

Det är några av lärarna som är villiga att starta en tjejgrupp här på skolan med flickor från klasserna 4-9. Syftet med gruppen är att stärka deras självkänsla inför olika krav som ställs på dem. Det förekommer krav som är helt orealistiska och fel. Men flickorna behöver veta sina rättigheter och stärkas i det.

En av lärarna fyller år idag. De brukar inte fira födelsedagar något speciellt. Utom att de tog varsin påse vatten och kastade på honom. De överraskade honom och duschade honom bakifrån, över huvudet. Stackarn blev nog chockad. Barnen som stod uppställda förstod på en gång att han fyllde år och sjöng ”Happy birthday to you …….!” Trevligt tyckte vi och eleverna, men födelsedagsbarnet såg något chockad ut!

Pojkarna har hackat, flickorna burit vatten och pojkarna satt ner skott som de tagit av en befintlig häck. Nu ska det bli mer häck. Alla fick förstås hjälpa till. Och det var ju populärt – de fick ju lite avbrott från sina lektioner.

Nu är det helg ochjag ska till marknaden i morgon för att köpa lite mat mm.

Ha det gott alla läsare!
Solveig


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0