När verkligheten kommer ikapp.

Lördag den 21 januari 2012

Det känns bra att ha ett eget ”badrum”. Och toaletten delar jag med en kvinnlig lärare. I kväll när jag skulle in på toan hoppade en liten groda iväg och gömde sig bakom skurhinken. Var kom den ifrån, kan man ju undra? Det gäller att inte vara för lättskrämd.

Avslutade skolveckan igår hos åk 1. Det ska vara ca 55 elever i klassen. En hel del frånvaro var det dock - många är muslimer och de går till moskén på fredagar.  En del föräldrar har flyttat sina barn till statliga skolor pga att de får fri mat där. Som jag nog nämnt tidigare så har staten ett ”School-feeding Program” som ännu inte gäller i den här skolan.

Det förekommer inte några läxor på den här studienivån, i den här skolan. Om man låter barnen ta hem böcker så är de trasiga när de kommer tillbaka. Samtidigt som eleverna hade sitt modersmål Fante fick jag också följa med i boken och lära mig några ord. Skulle vara kul om det fastnade något!

Ni som nu läser detta, följ med på ett litet tankeexperiment:

Föreställ er att ni vaknar på morgonen. Det finns en känsla av sug i magen – dags för frukost. Ni tittar i skåpet. TOMT! Ingen mat så långt ögat kan nå. Jo där finns det allt lite vitlök, och lite vatten finns också. Sedan är det bara att ge sig iväg till jobbet. Vatten och vitlök … det får gå men inte försvinner hungerkänslan inte.

Det går ju att köpa lunch på jobbet – men tyvärr så är slantarna slut. Inga slantar förrän gubben kommer hem i kväll.

Så är det kväll och kanske har ”affärerna” gått bra och kanske har de gått dåligt. Om de har tur så har de något att äta ikväll. Om det inte gått bra så blir det inte något i magen ….

Det här är verkligheten för många av barnen här omkring i byarna. De kommer till skolan med tom mage. Och de går hem med tom mage. Om de har tur har någon i familjen klarat av att skaffa lite mat eller pengar under dagen så att de kan äta på kvällen….. Fattigdomen är stor – går den ens för oss att förstå?

Från Solveig i verklighetens Ghana.


Kommentarer
Postat av: Iris

Tänk vilken skillnad på hur vi har det! Mycket spånnande att läsa din blogg. Här är det -5 ikväll ovanligt milt för att vara januari. Ha det bra. Sten hälsar!

2012-01-22 @ 00:25:35
Postat av: Anonym

Tänk vilken skillnad på hur vi har det! Mycket spånnande att läsa din blogg. Här är det -5 ikväll ovanligt milt för att vara januari. Ha det bra. Sten hälsar!

2012-01-22 @ 00:26:07
URL: http://solveig.blogg.se/ghana
Postat av: Maj-Britt

Verkligen tänkvärt läsa din blogg. Försöker föreställa mig hur det är att vakna och lägga sig utan mat. Många borde stanna upp i livet och njuta av hur bra dom har det, vilket ofta inte hinns med i dagens stress. Här har det snöat 10 cm ikväll, är riktigt vackert ute / kram Maj-Britt

2012-01-22 @ 00:55:46
Postat av: Agneta Järnankar

Nej Solveig, om vi kan förstå fattigdomen och de förhållanden, nej det tror jag verkligen inte.

2012-02-07 @ 19:35:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0