Independent day, 6 Mars.

Dagarna flyger iväg och det går fortare och fortare.

Idag har vi firat nationaldagen, den 6 mars. Det var den dagen som man ändrade namnet Guldkusten Ghana, i samband med att det blev självständigt. Året var 1957. Guldkusten har varit koloni under England under en längre period. Republik blev Ghana år 1960.

Firandet gick till så att ca 5-6 skolor i området här, marscherade från sina respektive skolor genom några av byarna och samlades alla till slut på en stor öppen plats. Där hade man gjort i ordning flera åskådarplatser under tak. Varje skola marscherade förbi de, förmodligen, viktiga personerna som satt samlade under det största taket. Där stannade man, hälsade och de flesta skolor hade ett budskap att lämna. Det var riktigt högtidligt om än lite ovant för mig med alla marscher. Vi är ju inte vana med det om det inta är frågan om militärer.

Alla elever var i alla fall väldigt duktiga. Speciellt de mindre barnen som går i förskolan. Jag tror de har en ”inbyggd” takt i sig. Det var också en hel del personer som trummade takten hela tiden. De var finklädda med vita skjortor och slips. Alla övriga barn hade nytvättade skoluniformer och flickorna svarta skor och vita sockor med spetskant på. Så fina! Det här är en stor dag för alla i Ghana. Från att ha varit koloniserade av européer, utsatta för slaveriet som tog nästan all arbetsför befolkning i flera områden, och sände dem till bl a Amerika, till att vara en självständig republik i ett land som utvecklas väldigt fort när det gäller till exempel IT. Oljeplattformer syns här och var ute i horisonten. Förut guld – nu olja! Hoppas att de mesta av intäkterna från oljan stannar i Ghana.

Från en trött Solveig, som varit ute i solen lite väl mycket idag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0