En vanlig dag i skolan - på förskolan och lågstadiet.

Skoldagen börjar kl 07.15. Då ska alla elever hjälpas åt att sopa överallt; Inne i klassrummen, på betonggolven utanför skolbyggnaderna, trapporna och så utanför skolan. Det är en hel del betong utspritt runt skolan. Där ska sopas rent från skräp, löv och annan bråte som kan förekomma. Eftersom det blåser lite hela tiden virvlar löven omkring. Det är också en hel del getter som går omkring och lämnas spår efter sig. Det här är ett sätt att vänja barnen vid att det ska se prydligt ut runt dem. Inga lärare är närvarande under denna aktivitet.

Klockan 8 ska det vara klart och det är samling utanför skolan. Alla ställer upp sig klassvis på led och eftersom det här är en metodiskyrklig skola så inleds dagen med psalmsång och bön. Någon/några verser ur nationalsången också. Lärarna passar nu på att prata med eleverna om något som är aktuellt och viktigt. Det kan vara om att sköta sin hygien för att hålla sig frisk. Idag var det om HIV-smitta. Det har ju blivit fokus på det nu och alla lärarna ska på något sätt integrera det i sin undervisning. Några elever sköter om trummorna och efter att lärarna är klara så marscherar alla i takt runt skolan och in i klassrummen.

Sedan följer lektionerna på varandra med endast en rast mellan – kl 10.00 till 10.45 då barnen har möjlighet att äta. De avslutar dagen med samling ca kl 13.30. Då också med uppställning i led klassvis utanför skolan samt sång och bön.

I de flesta familjer finns någon hemma när barnen kommer hem. Nu börjar dagens andra pass. De flesta barnen får hjälpa till med saker hemma såsom att sopa inne och ute, passa mindre syskon och gå runt och sälja grönsaker eller annat som kan inbringa en slant. Många familjer har ju en egen lite odling där de odlar kryddor och grönsaker. Av de här barnen är det bara dem i åk 3 som har läxor. Det händer tyvärr ofta att deras böcker inte kommer tillbaka till skolan så därför får de mindre barnen inte ta hem dem. För att kunna följa med på lektionerna så behöver de skrivböcker och pennor. Andra böcker får de låna under lektionerna.

Om det blir någon tid över så sparkar de fotboll och gör andra lekar. Precis som barnen i Sverige fast de har andra lekar.

I Ghana har man fyra terminer. Terminerna varar lite drygt 3 månader och loven mellan varierar från 1 vecka till en månad. De befinner sig just nu i termin 3, som varar till mitten av april. Då har de 2 veckor ledigt. Den längsta ledigheten har de i juli/augusti – ca 1 månad. I september börjar man om med termin 1.

Alla barnen är väldigt artiga när de blir tilltalade. Och reser sig alltid upp när de ska svara i klassen.

Jag brukar passa på att säga några ord om Sverige när jag är i klasserna. För jag vill förstås också lära dem något om vårt land och har valt att visa de mindre barnen hur svenska flaggan ser ut. Det kommer de säkert att minnas för deras skoluniformer är gula och blå! I de högre klasserna får jag komplettera med mer information. Det gäller att ge dem lite kunskaper när man har chansen! Och de är så intresserade.

Ha det gott! /Solveig


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0